28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът бе единственият българин сред участниците в голям международен форум

Фоторепортерът на в. “Старият мост“ и международната фотоагенция „Getty Images” Христо Русев взе участие във форум за фотожурналисти по специална покана от Държавния департамент на САЩ.

Проявата бе под надслов „Глобален момент във времето: Фотожурналистите документират предизвикателствата и възможности в ерата на COVID“.Тя се проведе в рамките на 1 година, като първата част бе онлайн, поради рестрикциите от Ковид през 2021 година, а втората - сега с 14 дневно посещение в САЩ.

Във форума бяха поканени едни от най-добрите фотожурналисти от 55 държави, работещи за едни от най-престижните световни медии като Би Би Си, Франс Прес, Магнум, Нешънъл Джиографик и др. Христо бе единственият фотожурналист от България,  включен в програмата, която е единствена по рода си и за пръв път се организира. Международната програма за лидерство на посетители (IVLP) е водещата програма за професионален обмен на Държавния департамент на САЩ. Чрез краткосрочни посещения в Съединените щати, настоящи и нововъзникващи чуждестранни лидери в различни области се запознават с тази страна от първа ръка и култивират трайни отношения с техните американски колеги. Всички участници бяха приветствие лично от секретаря на Държавния Департамент Антъни Блинкен в началото на форума.

Много интересно за мен бе посещението в централата на списание Нешънъл Джиографик, където имахме среща с редактори и вицепрезидента Уитни Джонсън, както и с наградените с Пулицър фоторепортери и журналисти от екипа на ежедневника Dallas Morning News, сподели Христо Русев след завръщането си от Америка.

Всички участници бяхме официално приветствани лично от секретаря на Държавния департамент Антъни Блинкен в началото на форума, допълни той.

По време на форума бяха обсъдени проблемите и предизвикателствата по отразяването на Ковид пандемията, като всички участници ще получат луксозна фотокнига с техни фотографии от цял свят по тази тема.

Припомняме, че Христо Русев бе официалният фотограф на Международния Валутен Фонд на срещата на върха на Г7 през 2021 година.

Още една новина, свързана с него, е, че започва да води лекции във Варненския свободен университет по покана на ръководството и Студентския съвет. Лекциите ще бъдат в партньорство с най-голямото фото училище в България Photoschool.bg и ще бъдат предназначени за всички курсове и специалности.

СМ