13
Съб, Юли
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Националният фонд „Култура“ подкрепя поредна инициатива на читалище „Просвета-1925“ в с. Лозен, община Любимец. „Хлябът и подницата -традиция и културно наследство в Хасковски регион“, така читалищните дейци са нарекли идеята за популяризиране на народния обичай за правене на глинени съдове (подници), характерен за празничния календар в с. Лозен.

Предстои организирането на кулинарен празник, представящ традиционни храни и печива, типични за района.

Акцент ще бъде поставен върху начините за приготвяне на квасен хляб от брашно от лимец, нахут и пшеница. Така и младото поколение ще се запознае с част от родните духовни традиции, смятат инициаторите.

Автентичният обичай за изработване на глинени съдове за печене на хляб и гозби може да се види единствено в Лозен. Той е подробно описан в книга, чийто автор е Христо Янъков, секретар на читалището и кмет на Лозен .

Самият обред става в деня, когато християнската църква почита свети Йеремия (1 май), пророкувал, че Бог ще изпрати своя Син на Земята. На Ирминден, както още наричат празника, жените стават рано, берат билки , вземат мълчешком пръст от три места и се събират в нечий двор. Там приготвят подници, на които се пекат хлябове и баници под връшник, и сачове за катми. Прави се задължително и кандило за дома. Посланието на обичая е, че хлябът е свещен за българската трапеза.

Читалище "Просвета-1925" е доказало важната си роля в обществения и културния живот на с. Лозен. Многобройните му прояви са широко популяризирани не само региона. За постигането на тези резултати имат значение и трайно изградените партньорства, в това число и с Института по етнология и фолклористика при БАН. Тази оценка е вписана в мотивите на комисията, класирала инициативата на Лозен.

СМ