14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ на турския гражданин Мустафа Гьокташ , взета от Хасковския окръжен съд въз основа на Заповед за международно издирване и арест, издадена от Четвърти криминален съд в Анкара, Турция.

Мустафа Гьокташ е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известен турски писател и университетски преподавател, което е било извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което Мустафа Гьокташ (бивш полковник от въоръжените сили на Турция и адвокат) е обвинен в родината му, се предвижда наказание доживотен затвор. Издирването лице е преминало в България през август пресичайки незаконно „зелена граница“, за което деяние срещу него е започнало досъдебно производство и му е определена мярка за неотклонение парична гаранция от 300 лева. Той е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1.09.2022 г. обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване с червена бюлетина.

След като изслуша исканията на страните и се запозна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че Хасковският окръжен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ спрямо турския гражданин Мустафа Гьокташ. Молещата страна, в случая Турция, иска арест на лицето в условията на неотложност, както е направено в Заповедта за арест. От представените документи от прокуратурата са установени самоличността и гражданството на лицето, мястото и времето на извършването на престъплението, за което се издирва. По делото има данни, че Гьокташ е преминал границата нелегално и това е достатъчно основание да се приеме, че при една различна мярка за неотклонение от задържане под стража, то може да го направи отново, което обосновава опасност от укриване. Исканото лице е чужд гражданин, без адрес в България, преследвано е за друго престъпление - нелегално пресичане на границата, което обуславя риска от извършване на престъпление при по-лека мярка за неотклонение. За това съдът го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. Относно изказаните в съдебно заседание опасения, че ако бъде екстрадиран в Турция, бившият полковник ще бъде подложен на политически гонения, съдът прие, че по делото няма данни за негова политическа дейност и за това няма основания да изведе такава опасност.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.