22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Липсва ограда и животни ровят вечните домове на покойниците. 415 са неподдържаните гробове

Гробищният парк в Свиленград има крайна нужда от ремонт. Миналата година апаши задигнаха мрежата откъм лозята, която и досега не е възстановена. В момента гробищата са оградени само от лицевата част. По тази причина се случва оставени без надзор домашни животни да влизат и да правят зулуми. Влизат овце, говят гробовете, може ли такова нещо, възмущава се свиленградчанка. Наложително е да се сложи ограда и да се реши проблемът, допълни жената.

Бившата ритуална сграда пък повече от 25 години не се използва. Постройката се руши и стои като цирей в гробищния парк. Същото е и с тоалетната до нея, която отдавна не функционира. Ако те се премахнат, ще се освободят още гробни места.

По данни от общината в момента гробните парцели са 5 500. От тях свободни са 1 100. От заетите пък 415 са изоставени и не се поддържат. Има идея да се издирят родствениците на мъртъвците в тях и да им се изпратят уведомителни писма. Ако в 6-месечен срок не възстановят гробовете, те да се използват за нови погребения. За всеки празник работници на тукашна траурна агенция окопават вечните домове на покойниците, което струва 15 лв. Според запознати обаче е необходимо да се назначат служители, които да се занимават с поддръжката на гробищния парк.

Според Наредба на Общинския съвет в Свиленград, която действа от 2006 г., за ползване на гробищни места над 8 години се заплаща еднократна такса. За обикновен гроб за 10 години се внасят 15 лв., а за вечни времена – 60 лв. За фамилните парцели се дължат съответно 80 и 160 лв. В текста на наредбата изрично е упоменато, че откупуването на гроб става при погребение, така че не може предварително да се купи гробно място, уточни пресаташето на кметството Калина Райкова. Таксата за издаване на удостоверение за гробоползване пък е 1,50 лв.

СМ