15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Плащането на детските надбавки закъснява, оплакаха се майки от Свиленград. В редакцията на „Старият мост“ се обадиха няколко жени с този проблем. Освен тези пари, не били изплатени и сумите за майчинство, интеграционни добавки за хора с увреждания и др. Срокът за плащане е от 15-о до 22-ро число на месеца, днес е 24-ти ноември, а парите още не са преведени, възмути се по телефона потърпевша.

Няма закъснение, плащането е до края на месеца, така че не можем да говорим за просрочване, обясни директорката на тукашната дирекция „Социално подпомагане“ Росица Христова. Ние сме длъжни до 17-о число да подготвим ведомостите и платежните и да ги занесем в банката, което и сме направили, допълни тя. След това трябва от Агенцията за социално подпомагане в София да преведат парите. Към 26 ноември сумите не са получени в цялата Хасковска област. Ние също не сме получили трудовите си възнаграждения, потвърдени са само работните заплати на асистентите за хора с увреждания, каза Христова. При нас досега не е имало случай парите да не са платени в срок, допълни тя.

През последните 3-4 месеца няма ритмичност на плащанията на детските надбавки в страната, става ясно от информационни сайтове и форуми в интернет. Към 25 ноември не са платени сумите в някои квартали на София, Панагюрище, Шумен, Ямбол, Габрово, Трявна, Русе и др. През юли и септември е имало закъснение в различни части на България. В един от случаите от министерството са дали обяснение, че причината е техническа грешка и недостиг на средства.

СМ