21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С нова позлата греят реставрираните икони на иконостаса в Българската православна църква „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща.

Реставрационните дейности са извършени от иконограф-реставратора Андрей Крясков. Мнозина свиленградчани знаят, че той е брат на протойерей Георгий Крясков, предстоятел на храма „Живоприемний източник“ в Свиленград.

Иконостасът първоначално е бил поставен в първия български параклис, намиращ се в сградата на българското училище в Будапеща. Иконите са купени и подарени от членове на българската общност.

През 1931 г. иконостасът е пренесен в новопостроения храм, съграден със средства от българите, живеещи в цяла Унгария .На 3 януари 1932 г. там е отслужена и първата литургия. Благодарение на директора на Изследователския институт към Българското републиканско самоуправление в Унгария и председател на църковното настоятелство Моника Тютюнкова са били открити снимки на оригиналния вид на иконостаса .Църковното настоятелство решава той да бъде възстановен в оригиналния си вид. С тази задача през месец юни се заема Андрей Крясков и резултатът е блестящ.

Талантливият реставратор Андрей Крясков е роден в град Тараклия, Молдова. Завършва бакалавърска степен по специалност църковни изкуства във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Диипломата му на магистър е по специалността реставрация и консервация във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". През 2012 г. за отличен успех университетът го изпраща на едногодишна практика по църковна живопис в Атина.

Двамата братя Кряскови ocнoвнo възcтaнoвиxa cтeнoпиcитe и иĸoнитe в свиленградския храм „Живoпpиeмний изтoчниĸ“. Дело на Андрей Крясков е изографисването на библейския сюжет Cтpaшният cъд, когато най-сетне Господ ще въздаде справедливост на хората: праведниците ще бъдат възнаградени, а грешниците – наказани.

Андрей Крясков участва в множество международни изложби и проекти в България и чужбина в областта на църковно монументалната живопис и иконопис. Успешно е неговото развитие в областта на църковно монументалната живопис, иконопис и реставрация, като същевременно се занимава с маслена живопис и интериорна дизайнерска стенопис.

Реставрираният от него иконостас в Будапеща днес блести с ново достолепие в църквата, която повече от 70 години носи името на създателите на славянската азбука Св. Св. Кирил и Методий и въплъщава сплотеността на българите в Унгария.

СМ

Снимки от Фейсбук