23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За пръв път от от построяването на палатата се прави мащабен основен ремонт. Новото оборудване е по европейските стандарти

Със стегнато тържество в четвъртък официално бе открита реновираната сграда на Районен съд /РС/ – Свиленград. Събитието бе посветено и на 60-годишнината от създаването на институцията в общината. След близо година ремонтни дейности сега палатата е коренно променена и снабдена с ново оборудване, покриващо всички европейски стандарти.

„Целият град, обществеността, магистратите и служителите на съда заслужават тези изключителни за днешното време придобивки – сериозно завоевание за институцията Районен съд Свиленград – един от стожерите на българската държавност, заяви при откриването председателят на съда Христо Георчев. На тържеството бяха поканени председателят на  Окръжния съд Росен Русев и негови заместници, кметът Георги Манолов, ръководителите на полицията, митницата и Гранична полиция в общината.

Георчев изтъкна, че за пръв път от откриването на сградата през 1982 г., на което е присъствал тогавашният министър на правосъдието Светла Даскалова, се прави основен ремонт. Той запозна присъстващите с новите придобивки: напълно е сменена дограмата, изцяло са преоборудвани съдебните зали, работните кабинети и помещения, коридорите и санитарните възли; палатата е снабдена с модерна сигнално-охранителна техника, пожароизвестяване, скенер-рамка, паник бутони за осведомяване. Така РС в Свиленград е един от малкото в страната, отговарящи на европейските изисквания. Освен това, за пръв път в историята си, институцията е получила собствен служебен автомобил - „Шкода Октавия“.

Едновременно с ремонта административният ръководител Христо Георчев се е постарал да не се забрави и историята. На големи фотопана, дело на дългогодишния съдебен заседател и фотограф Иван Гриванов, във фоайето са поставени архивни и съвременни снимки от създаването на съда до наши дни. Представени са старата и новата сграда, служителите от самото начало – 1948/49 г. до наши дни, емблематични здания в Свиленград. На отделно пано са сложени снимки на всички председатели на РС от 1948 г. до 2007 г.: Сидер Сидеров /1948 – 1975/, Христо Антонов /1976 – 1982/, Всевдана Овчарова /1984 – 1992/, Светла Диамандиева /1992 – 1993/, Таня Коларова /1993 – 1997/, Росен Русев /1998 – 2006/, Петя Желева /2006 – 2007/.

Тукашният съдебен район е изключително тежък поради големия брой дела с чужди граждани . Затова е много важно, че успяхме да получим ново попълнение – назначен е нов съдия, съобщи Георчев. Това е юристката от Харманли Ива Димитрова. Тя има 2 години и половина стаж като младши съдия в Хасковския окръжен съд. Командирована е тук за 6 месеца, също като младши съдия и най-вероятно след изтичането на този срок ще остане титуляр в свиленградския съд. С нея съдиите в РС стават трима, а общо щатът наброява 22 души.

Междувпрочем, в Районен съд Свиленград за пръв път в страната е въведено работно облекло /униформи/ - пролетно-лятно и есенно-зимно.

СМ