29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около 50 земеделски производители от Хасковска област, предимно от Свиленград, Любимец и Тополовград, се събраха на протест пред ГКПП Капитан Петко войвода, блокирайки границата с Гърция.

Международният път бе затворен в 8.30 ч. за около двадесетина минути. През този интервал от време движението бе слабо, само няколко тира и две леки коли изчакаха вдигането на блокадата.

Причината за недоволството е липсата на адекватна професионална подготовка и дейност в решаване на проблемите на стопаните от страна на оглавяващата областната дирекция Земеделие“ - гр. Хасково Златка Господинова, заяви земеделският производител Живко Желев.

В жалба до Министерството на земеделието и горите протестиращите изразяват негодуванието си относно „измислените и наложени от директора на ОД „Земеделие“ в Хасково без заповед на министерството на земеделието заявления за вписване на едногодишни договори за наем при подаване на правно основание за стопанската 2022/2023 г.“ Според тях наложените от Господинова заявления във всички общински земеделски служби в Хасковска област и прилагането към тях на актуални удостоверения за наследници ненужно усилва бюрократичната тежест и изправя земеделците пред административен произвол. Подобни изисквания няма никъде в страната, посочи Живко Желев. Крайният срок за подаване на заявленията е 31 юли и много от земеделците няма да могат да го спазят, което ще остави площите им „бели петна“ и ще ги лиши от субсидии.

Протестиращите обвиниха Златка Господинова и в лоша кадрова политика. Специалисти от общинските земеделски служби били отстранени от работа и на тяхно място се назначавали близки да нея кадри.

Събралите се на митинга поискаха отмяна на разпоредбите на Златка Господинова и освобождаването от поста й заради създадения хаос. Няма да си тръгнем от тук, докато областната земеделска шефка не дойде при нас и отговори на всичките ни въпроси, изтъкна Живко Желев. Протестът ни е безсрочен и ще продължим поетапно блокадата на пътя през целия ден, закани се той.

Впрочем, напрежението избухна на няколко пъти и в Тополовград. Цялата земеделска общност в област Хасково настръхна, защото се оказа, че е задължително всички едногодишни договори, сключени с наследници да са с приложено удостоверение за наследници с актуалност не повече от 12 месеца назад, което е пълен абсурд, според стопаните. Никога досега фермерите не са имали подобен проблем и това ново изискване по средата на кампанията е меко казано безсмислено и неоснователно, което е свързано със загуба на време, средства и блокиране на дейността на всички съсловни подгрупи на земеделците  - животновъди, лозари, зеленчукопроизводители и др.