29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

79 лева на човек от населението в община Свиленград се падат от реално изплатените европейски средства за икономическа подкрепа, наложила се след разпространението на Covid-19. По този показател Свиленград изпреварва Димитровград и Харманли.

Тези данни съобщава Институтът за пазарна икономика. Те са базирани на „ИСУН-2020 “- Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България. Системата включва изплатените суми към 30 юни т. г. по различни програми, основно в помощ на микро-, малки и средни предприятия, чиято дейност е била засегната от кризата и ограниченията, както и инициативата „Топъл обяд в условията на пандемията“, където финансирането е насочено директно към общини, които предоставят социалната услуга.

Анализът разглежда разпределението на това целево финансиране в различните региони на страната, по отрасли и според размера на фирмите-получатели. Сред необластните градове най-големи суми са получили Несебър и Петрич – места със силно застъпена туристическа индустрия, която беше изключително силно засегната от кризата. Три общини пък не са се възползвали от нито една от програмите. Най-много средства са получени чрез Министерството на туризма - за помощи за туроператори и туристически агенти. Най-широкообхватната програма бе насочена към микро- и малки предприятия, отчита Институтът за пазарна икономика.

Общата сума разпределени средства в национален мащаб по време на епидемичния взрив е нараснала до почти 652 млн. лв. В община Свиленград са получени общо 1 644 000 лв. За сравнение: в Харманли са влезли 1440 000 лв.

За община Любимец тази сума е 182 хил. лв, на човек от населението се падат 20 лв. помощи.

СМ