27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Много вълци са се навъдили тази година в нашия район. Хищници от този вид са били забелязвани край сакарските села – в землищата на Костур, Дервишка могила, Студена, Дрипчево, Лисово и др. Лошото е, че нападат домашни животни, оплакват се стопани. Собственик на стадо телета в Лисово останал без няколко от питомците си.

Хищниците са нанесли поразии и на хора от Дрипчево, където също имало изгубени животни. По време на ловните си излети пък авджии от тукашните дружинки често намирали оглозгани кости по полето.

Наскоро горски стражари станали свидетели как два вълка дебнат сърна в землището на Лисово. Тя обаче ги усетила и им избягала, а хищниците останали без плячка.

Освен че нанасят поразии като отмъкват домашни животни, вълците прогонват и дивеча в нашия район. Изчезнаха дивите прасета, друга година до това време вече сме отстреляли десетина, а сега са само 2-3, каза Петър Глушков.

През август тази година вълк бе убит в село Костур, за което „Старият мост“ писа. Тогава посред нощ хищникът влезе в двора на 82-годишния Станко Пеев, който го повали с точния си изстрел.

Според зам.-председателя на тукашното ловно-рибарско дружество Петър Вангелов причината за вълчето нашествие е, че гръцки природозащитни организации са издействали приемането на закон, който строго забранява отстрела на тези хищници. Така те се развъждали необезпокоявани и вече започнали да мигрират към България. Някои пък смятат, че вълците са били привлечени от бизони в землището на тополовградското село Орлов дол, които са били внесени с цел ловен туризъм.

Проблемът с този вид хищници е в цялата страна, има ги с хиляди, макар че трябва да са 150-200, каза Петър Вангелов. В нашия вилает също ги има, въпреки че условията тук не са подходящи за тях, допълни той.

Вълкът няма враг в природата. Отстрелът му е разрешен целогодишно. Ловците, повалили хищници от този вид, получават за награда 150 лв. и дърва за огрев от Държавното горско стопанство.

СМ