14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Все повече свиленградчани предпочитат да отидат до Одрин, за да си напазаруват. Причината е, че доста стоки са на по-изгодни цени, а и комшиите са много добри търговци.

Пазарът в близкия град от югоизточната ни съседка е огромен. На него се предлага изключително разнообразие от плодове и зеленчуци – чушки, краставички, домати, спанак, ябълки, грозде, круши, зеле, карфиол, смокини и какво ли още не. Много от тях са на по-ниски цени отколкото на тукашния пазар.

Стоката е хубава и е подредена така, че да примамва окото на купувача. Въпреки шумотевицата, която цари на тържището, продавачите са много внимателни към клиентите си. В петъчните дни вместо плодове и зеленчуци там се продават дрехи, които също са на изгодни цени. Доста нашенци преди началото на учебната година обличат отрочетата си от там.

Истински европейско е обслужването в хипермаркет „Кипа“, където също пазаруват много нашенци. В големия търговски обект често има промоции на различни стоки за бита и хранителни продукти на изгодни цени. Правят се и много разпродажби на мъжки и дамски облекла в магазините на реномирани търговски марки. Работещите в тях продавачи също посрещат клиентите вежливо.

Доста често в Одрин се срещат надписи на чист български език. На някои търговски обекти се мъдрят табели „Перилни и почистващи препарати на ниски цени“, „Насипни маслини“ и др. Дюнерите, с които съседите ни са прочути, пък са изключително вкусни и нямат нищо общо с тези, които се предлагат в България.

Че комшиите са добри търговци и уважават клиентите си е показателна случка, разиграла се на главната улица в Одрин. Свиленградчанин си купил от малко магазинче две казанчета за печка „Чудо“. Платил си, взел покупките и си тръгнал. След малко обаче чул викове „Комшу!“. Като се обърнал, видял собственика на магазина, който го гонел, за да му даде найлонови торбички за казанчетата.

Да се разбереш с турските търговци никак не е трудно, тъй като много от тях разбират български език. Доста често пък пазаруващи в Одрин нашенци са спирани от изселници, които обясняват от кой край на България са и се интересуват как се развиват нещата в страната ни.

СМ