30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

402 са украинските граждани, регистрирани и преминали през област Хасково от началото на войната в Украйна.

На частни адреси са били регистрирани 206 човека, в хотели – 196. Жените са 199, децата – 133, мъжете – 70. Временна закрила е предоставена на 325 лица, като са издадени 221 регистрационни карти, в които са вписани и децата. Хотелите, в които има настанени избягали от войната, са предимно в общините Хасково, Минерални бани, Свиленград, както и в село Долно Черковище.

Това стана ясно от информация на Кризисния областен център в Областна администрация - Хасково, който проведе неприсъствено заседание. Институциите в него изпратиха информация, която бе обобщена. От Регионалното управление на образованието - Хасково съобщават, че 10 са записаните към момента деца в училищната система. 5 от тях са в присъствена форма, тъй като разполагат с изискваната медицинска документация. Останалите посещават само следобед училище, като изучават интензивно български език.

Подадени са 75 заявления за отпускане на еднократна финансова помощ. 36 от тях са одобрени, останалите 37 са в процес на обработка, посочват от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Областната структура на Българския червен кръст посочва, че досега са подпомогнати 18 семейства или 57 човека, от които 26 са децата.

Над 150 дарители и 6 големи фирми са се включили досега в кампанията, която продължава успешно.

Няма промени в условията за подаване на документи към Бюрата по труда за започване на работа, както и в изискванията на РЗИ за записване на деца в училищата и детските градини в област Хасково.

С Постановление 61 от 19 април пък Министерски съвет преразпределя сумата до 11 100 000 лева по бюджета на Министерството на туризма за 2022 г. Средствата са за първия отчетен период от 24 февруари до 31 март тази година, за изплащане дължимото на хотелиерите, подали в съответната система данни, че са настанили украински граждани. Те се отпускат по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България, вследствие на военните действия в Украйна.