14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В храма „Св. Троица“ в Свиленград опашка за върбови клонки

Православният свят отбелязва днес Вход Господен - денят, в който, според вярванията, Исус Христос е посрещнат в Йерусалим с килим от палмови клонки. Празникът винаги е в неделята преди Великден и е познат сред хората като Цветница или Връбница.

Eвангелието разказва, че в неделята преди еврейския празник Пасха Иисус Христос влязъл тържествено в Йерусалим. Народът го посрещнал така, както в древни времена посрещали царете, извоювали победа над враговете им. Размахвали зелени клонки и цветя, застилали с тях и с дрехите си пътя пред нозете му и го приветствали с възгласа "Осанна".

Предишния ден Христос върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и на най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Иисус Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица и означават мъка и страдание. Затова на Цветница християнската църква припомня тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

В старите свещени книги пророците предсказвали, че един ден Бог ще изпрати на света Спасител, че той ще влезе в Йерусалим, както древните царе, възседнал магаре. Мнозина вече били чували за чудесата, които Иисус Христос извършвал и като го видели да влиза в града, заобиколен от учениците си, повярвали, че той е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните.

Единствено децата разбрали, че Христос не е обикновен цар, а е цар на Небето и Земята, който ще царува вечно. Те тичали пред него, размахвали палмови клонки и радостно пеели: "Благословен е Идещият в име Господне". Тези, които го приветствали като цар с възгласи "Осанна", дни по-късно викали "Разпни го" и го предали на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник.

У нас първите разлистени дървета през пролетта са върбите, затова върбовите клонки са за прослава на царя на царете - Христос. Рано сутринта в неделя, християните отиват в православните храмове за празничното богослужение за Цветница. На утренята в храмовете, се благославят върбови клонки, които се раздават на богомолците. Тези осветени клонки се държат в ръцете по време на цялата литургия и така показваме, че и ние, както и древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като цар и Спасител.

В храма „Св. Троица“ в Свиленград от сутринта се изви опашка за върбови клонки. Желаещите да получат благословeни от архиерейския наместник отец Константин стръкове бяха стотици. По-спокойно премина християнският ритуал в цаърквата „Св. Димитър“. Традицията бе спазена и в гебранската църква „Живоприемний източник“, но предвиденият в двора й празничен концерт на местни певчески и танцувални състави се отложи заради дъжда.