23
Чет, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Газоразпределителната мрежа усилено се строи. Около 230 лв. на домакинство ще струват проектирането и разрешителните

До края на ноември 8,5 км от газоразпределителната мрежа в Свиленград ще бъдат изградени, съобщи на пресконференция пред журналисти кметът инж. Георги Манолов. В момента тръбите се полагат на три лъча, като целта е да се захранят най-вече общинските обекти – училища, детски градини, както и държавни учреждения, фирми, които са заявили интерес към потребление на газ. По предварителен разчет в тази част от 8,5 км трябва да бъдат включени в мрежата и около 250 частни абоната, каза кметът Манолов.

Станцията за декопресиране на газ, която се изгражда до панаира, ще бъде готова до края на януари. От депото трасето преминава покрай новия обходен път до ул. „Димитър Благоев“, откъдето се разделя на три лъча. Вече е изпълнено трасето, което минава по улиците „Яна войвода“, „Георги Бенковски“, „Александър Стамболийски“, включва се в бул. „България“ и достига до разклона за фирма „Бисери“, каза градоначалникът. Едновременно с него са пуснати два клона по ул. „Максим Горки“ и „Иларион Макариополски“, и още един по „Драган Цанков“ и „Камчия“. Вторият участък, който в момента се изпълнява, е връзката „Георги Бенковски“, „Бурденис“, „Христо Топракчиев“, „3-ти март“, „Христо Ботев“ до детска градина „Снежанка“. Третият клон върви по „Гео Милев“, „Стефан Стамболов“, „23-ти септември“, излиза на „Страшимир Дочков“ и ще захранва болницата. Едновременно с това тръби ще се положат и по ул. „Граничар“, за да може окончателно да приключи ремонтът й. Ако фирмите си изпълнят ангажиментите и всички технически проби и изпитания са нормални, в края на януари реално системата трябва да работи, каза кметът Манолов.

Газоразпределителната мрежа до границите на съответния имот – общински, държавен или частен, е задължение на „Свиленград-газ“, обясни градоначалникът. В това се включва и изграждането на измервателно табло с уред за отчитане потреблението на газ и вентил за налягането, които също са задължение на дружеството.

Желаещите да се включат в мрежата свиленградчани трябва да подадат заявление в „Свиленград-газ“. Те трябва да проектират и изградят връзката от измервателното табло до съответния котел или мястото, където ще се използва газът. Около 230 лв. на домакинство ще струват проектирането и разрешителните. Парите са за изготвяне на проект, сертифицирането му от лицензиран инженер и за такси в общината. От тук нататък всичко е много специфично и зависи дали в имота има изградена инсталация, която може да се ползва, или трябва да се прави нова, каза кметът Манолов. По думите му ако има парна инсталация, която е ползвала дизелово гориво, трябва само да се подмени горелката, която струва не повече от 800 лв. Според градоначалника няма никаква сложност по отношение на захранването на апартаментите в жилищните блокове. Ако в блока има един ползвател, всеки отделен апартамент може да бъде захранван, каза кметът Манолов. Котелът за газ пък можело да се постави на терасата. Горивото може да се използва не само за парна инсталация, но и за бойлери, готварски печки и др. Градоначалникът каза, че собственикът на „Д банк“ Фуат Гювен, който е и основен акционер в „Свиленград-газ“, ще предостави на гражданите преференциални условия за дългосрочни кредити за тази дейност, защото има пряк интерес да има повече абонати.

Елена МИХАЛЕВА