18
Чет, Апр
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кирил Петков и неговата близка говорителка Лена Бориславова май се опитват да завземат бизнеси по модела на Бойко Борисов и Севдалина Арнаудова, пише сайтът narod.bg.

Според интернет медията премиерът и екипът му спретнали класически пиар с акцията на ГКПП “Капитан Андреево”, както и в лабораторията, която изследва годността на влизащите от Турция храни.

Изводът нямаше да е този, ако управляващите, с цел да осмислят действията на НАП, ДАНС и която друга институция се сетите, не пуснаха в действие куп откровени неистини, пише и Фрогнюз.

Говорителката на кабинета – Лена Бориславова обясни в ефир как на място, където се контролират животни, било неочаквано чисто като в аптека. Тя уточни: На мястото, където трябва да се извършва фитосанитарният контрол и контрола на животните, които преминават, там беше по-чисто от едно болнично отделение. Там, никога не е стъпвало животно, което да е изследвано”.

Екипът на narod.bg се свързал с местни ветеринари, които казали, че подобен извод, направен от човек на толкова високо ниво, можело да буди много съмнения, тъй като от близо 10 години Турция не изнасяла животни заради дефицита на вътрешния си пазар. Нещо повече – южната ни съседка правила точно обратното – стреми се да внася. Във въпросните боксове за животни, които Бориславова каза, че са чисти, наистина не е влизало животно, защото тези боксове са за карантиниране на животни при внос в България, както е по закон. Когато няма внос повече от 10 години, няма как ситуацията да е различна. Боксовете на практика никога не са ползвани и никой не оспорва този факт.

Лъжливи тези бяха прокарани от управляващите и по отношение на откритите на място камери. Беше обяснено, че фирмата едва ли не крие записите, за да не се разбере какво точно се върши на място. Истината, обаче е като в онзи стар виц за компютрите и компотите. Камери има, но те нямат нищо общо с тази частна лаборатория. Най-куриозното е, видеонаблюдението е монтирано по програма ФАР при строежа на сградата още през далечната 2000-2002 г., а въпросните камери никога, подчертаваме – никога не са работили. Очевидно в случая се използва незнанието на хората, за да се оправдае шума, който се вдига около акциите на управляващите.

Безумията, обаче не свършват дотук. Лена Бориславова подчерта в своята медийна изява, че проверяваната лаборатория е частна. За говорителката на властта това може и да е укоримо, но от много време 95% от официалния контрол в целия ЕС се извършва именно от такива частни лаборатории като тази, разположена на ГКПП “Капитан Андреево”. Изключение навсякъде, включително и в България, се правят единствено за референтните проби. Нещо повече – почти всички проби за болести по растенията и животните също се извършват в частни лаборатории. Разбира се, всички те, включително и проверяваната на ГКПП “Капитан Андреево”, са акредитирани от държавата да извършват проверките. За да се стигне до тази акредитация, това означава, че лабораториите отговорят на всички изисквания и капацитет.

След тези издънки дали спецоперацията на границата няма да се окаже един кьорфишек или става дума за опит да се посегне на един бизнес в стила на Бойко Борисовото управление “стани ти, да седне мой човек”, предстои да видим.

Да напомним, че заявката за промяна на модела, с който дойде новата власт, изключва познатите ни до болка пиар балони. И свежда уреждането на спорните отношения само и единствено в съда. Всичко друго ражда съмнения и подозрения.