22
Чет, Фев
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Осем незаконни постройки в т.нар. ромски квартал „шест-пет“ в Свиленград бяха съборени принудително от общината.

Багери бутнаха паянтовите сгради, като полиции съблюдаваха за евентуални бунтове и протести. До ексцесии обаче не се стигна. Обитателите на постройките ги бяха напуснали предварително, изнасяйки вещите и багажа си. Само една жена отказа да напусне една от оцелените стаи на дома си.

„Тук живеем аз, двамата ми сина и малката ми внучка, сподели пред „Старият мост“ Шинка Христова, която застана на вратата с детето в ръце да брани дома си. - Няма къде да отидем, ще се махна оттук, само ако ни осигурят жилище от общината.“

За да не се стигне да нежелани инциденти, изпратените длъжностни лица решиха да извършат принудителното разрушаване след прокурорско разрешение.

„Съборените постройки са незаконно построени от неизвестен извършител, каза арх. Атанас Киризиев от отдел „Устройство на територията“ в ОБА. - Предстои разрушаването на още две, за които извършителите са известни и затова се налага да се извърши необходимата процедура. По-нататък ще бъдат разрушени още десетки незаконни постройки. Малка част от къщите тук са построени със съответните разрешителни.“

Паянтовите сгради в продължения на години са се ползвали за живеене. Някой изникнаха тук още преди 20 години. Многократните закани на местните власти не доведоха до конкретни действия. Премахнати бяха няколко къщи и с това се приключи. През това време нелегалният квартал край околовръстния път до болницата се разрастваше. Притеснителното е, че точно под него преминава магистралният тръбопровод за питейна вода, захранващ Свиленград. В квартала „шест-пет“ няма изградена инфраструктура - нито улици, нито законно ел.захранване, нито канализация за питейна и отпадна вода.

СМ