17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пункт за временна закрила на бежанци работи в Свиленград В Районното управление на МВР в  Свиленград работи пункт, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна, съобщиха от прес службата на Министерския съвет. 

Над 20 са вече пунктовете в страната, където важният документ може да бъде получен. Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал.

Освен тези данни, на официалния сайт https://ukraine.gov.bg/bg/ може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас. В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали  в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

Настанени бежанци има и в Свиленград. Засега двама има приютени в хотел и четирима, от които две деца, в частен дом.

България и още 24 страни-членки на ЕС осигуряват режим на временна закрила за бягащите от войната украинци, над 3 милиона са напуснали територията на Украйна до момента.

СМ