19
Сря, Юни
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Няма повишен поток от украински граждани на ГКПП Капитан Андреево

Днес бе първото официално заседание на Кризисния областен център в Хасково, който координира и съдейства за организацията по приемането на бягащи от войната граждани на Украйна.

Организацията и взаимодействието между различните институции обаче е в ход откакто започна войната, коментира на пресконференция областният управител на Хасково Катя Панева, която ръководи проведеното по-рано заседание. Тя поясни, че структурата се сформира, след решение от вчера на Министерски съвет, с което се правят допълнения в Националния план за действие в кризисни ситуации.

Кризисният областен център е съставен от представители на областните структури на МВР, група „Миграция“, ДАНС, Гранична полиция, Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), Регионална здравна инспекция (РЗИ), Регионално управление на образованието (РУО), Български червен кръст (БЧК), представители на общините.

Областна администрация ще координира и съдейства за по-бързата комуникация между отделните институции, обясни областният управител Катя Панева. Тя допълни още, че към момента има възможност за настаняване на 30 украински семейства в частни домове и около 100 по хотели.

Към днешна дата на територията на област Хасково има 53 граждани на Украйна, настанени в хотели, както и 49, настанени на частни адреси. Имаме информация за регистрираните украинци на територията на област Хасково. Те имат възможност да подадат молба за международна закрила до МВР или Държавна агенция за бежанците, посочи Милена Стамболиева, началник на областната структура на агенция „Миграция“. След като получат статут за временна защита, се получава документ за личен номер на чужденец (ЛНЧ), придобиват права на бежанци, съответно, децата на тези хора могат да посещават детска градина, училище, да им се търси работа. 4 деца на украински граждани са приети на училище в Хасково.

На сайта на РУО е публикувана информация за всяка стъпка, която трябва да следват родителите, желаещи децата им да постъпят на училище или детска градина, акцентира директорът на РУО Веселина Павлитова.

В административната сграда на БЧК – Хасково продължава дарителската кампания, всеки ден от 9 до 18:00 часа. Имаме близо 90 индивидуални дарители и 5 фирми. Кампанията е успешна. Благодаря на всички за съчувствието към украинските граждани, сподели директорът на БЧК - Хасково Минка Мечеринкова.

Началникът на ПБЗН – Хасково Николай Вълчев обясни защо при обявяването на списъка с колективните средства за защита или т. нар. скривалища не фигурираха такива на територията на област Хасково. Оповестените в страната скривалища са 4 категории. Към момента налични в списъка са само тези, годни за незабавна експлоатация. Тези на територията на област Хасково, попадат в 3-та категория, като се нуждаят от ремонт. Конструкциите им са годни. Освен това всички стоманобетони сгради, които мазета, стават за бомбоубежища, поясни Вълчев.

Няма повишен поток от украински граждани на ГКПП Капитан Андреево, обясни в края на заседанието Георги Фучеджиев, от Гранично полицейско управление – Свиленград.