21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За нарушения при боравенето с ценни книжа в 13 транспортни фирми от региона ще уведоми Прокуратурата НАП-Хасково. Това съобщи пресаташето на данъчните в областта Божана Илиева. Сред уличените са и превозвачески фирми от Свиленград. Случаите са разкрити при проверки на продажбата на билети за градски, междуградски и международен транспорт. Проверени са общо 15 превозвачи и само при двама не са открити нарушения. Става дума да продажба на билети с особено ниска номинална стойност – по 50 стотинки и по 1 лев, върху които допълнително е отпечатана нова далеч по-висока цена на услугата – 8 лв., 13 лв. и дори

22 лв. за по-далечни разстояния. Някои от фирмите допускат тези нарушения просто от незнание, обясни Илиева. Те заприходявали фактически точната сума, която са получили от продажба на билетите.

Промяната на цената на автобусните билети, които са вид ценни книжа, е сериозно нарушение на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол на ценните книжа. Така на практика се създава възможност впоследствие пред контролните органи да се декларират  приходи, значително по-ниски от действителните. Тъй като става дума да ценни книжа, задължение на НАП е да уведоми за случаите и Районна прокуратура - Хасково. От своя страна приходната агенция ще наложи санкции по Закона за административни нарушения, съгласно който глобата за подобен случай е от 500 до 1000 лева. Фирмите, които освен това са декларирали обороти, различни от реалните, ще бъдат санкционирани и по Наредбата Н-18 за регистриране и отчитане на приходите от продажби. Глобите за юридически лица могат да стигнат до 10 000 лева ако бъде доказано, че са укрити особено големи приходи.

СМ