Общество
Инструменти
Шрифт

Учителят по история от Свиленград Димитър Гилев бе избран от зрителите на БНТ за „Любимец на България“.

Резултатите от гласуването станаха ясни буквално преди няколко минути в първия сезон на телевизионното предаване в най-гледания часови пояс „Любимците на България“. Преподавателят по история в свиленградското СУ "Д-р Петър Берон" успя да оглави крайното класиране при жестока конкуренция. В дванадесетте състезаващи се категории личаха имената на Лили Иванова, Енчо Керязов, Дует Ритон,  проф. Николай Витанов, Георги Любенов, Здравка Евтимова,  Мариус Куркински, Ансамбъла по художествена гимнастика и др.

Веднага след  като водещият Миро обяви победителя, младият преподавател сподели, че никога не е очаквал да получи такова признание, че неговата мисия е да популяризира българската история и да отдава всичките си сили за българското образование - нещо, което и занапред ще продължава да прави. Гилев не пропусна да благодари на своите ученици, на колегите си от училището, на съгражданите си и на всички, които са гласували за него.

Както „Старият мост“ писа, Димитър Гилев е на 28 години, от четири години е учител по история в СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград. Силно вярва, че историята ни обединява - така е било през Средновековието, през Възраждането, така е и сега. За да провокира интереса и вниманието на учениците си, често влиза в класната стая, преоблечен в дрехи от различни епохи и пресъздава сцени от живота на героите ни. Нарича себе си „съвременен будител“ и това не е претенция, а предизвикателство. По случай 1 ноември – Деня на народните будители, вестникът публикува и пространно интервю с Гилев.