28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Учителят по история от Свиленград Димитър Гилев бе избран от зрителите на БНТ за „Любимец на България“.

Резултатите от гласуването станаха ясни буквално преди няколко минути в първия сезон на телевизионното предаване в най-гледания часови пояс „Любимците на България“. Преподавателят по история в свиленградското СУ "Д-р Петър Берон" успя да оглави крайното класиране при жестока конкуренция. В дванадесетте състезаващи се категории личаха имената на Лили Иванова, Енчо Керязов, Дует Ритон,  проф. Николай Витанов, Георги Любенов, Здравка Евтимова,  Мариус Куркински, Ансамбъла по художествена гимнастика и др.

Веднага след  като водещият Миро обяви победителя, младият преподавател сподели, че никога не е очаквал да получи такова признание, че неговата мисия е да популяризира българската история и да отдава всичките си сили за българското образование - нещо, което и занапред ще продължава да прави. Гилев не пропусна да благодари на своите ученици, на колегите си от училището, на съгражданите си и на всички, които са гласували за него.

Както „Старият мост“ писа, Димитър Гилев е на 28 години, от четири години е учител по история в СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград. Силно вярва, че историята ни обединява - така е било през Средновековието, през Възраждането, така е и сега. За да провокира интереса и вниманието на учениците си, често влиза в класната стая, преоблечен в дрехи от различни епохи и пресъздава сцени от живота на героите ни. Нарича себе си „съвременен будител“ и това не е претенция, а предизвикателство. По случай 1 ноември – Деня на народните будители, вестникът публикува и пространно интервю с Гилев.