21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В последния брой на популярното и авторитетно списание „National Geographic “ – България са публикувани впечатляващи снимки и информация за туристически забележителности в Източните Родопи.

В рубриката „Фото свидетелство“ под заглавие „Преоткрити светилища“ читателят може да види снимки на Иво Данчев от причудливия култов комплекс Глухите камъни край Любимец, с издълбаните в скалите ниши, които все още крият тайните си. Посетени и споменати от братята Карел и Херман Шкорпил, в края на 70-те години, там са извършени и теренни проучвания от екип на археолога Иван Венедиков. Известността си получават едва след 1975 г. при експедиция на Александър Фол . През 2008 г. започват същински теренни проучвания, водени от екипи на археолозите Георги Нехризов и Дойчин Грозданов.

Поместена е и снимка на открития преди няколко години на една от скалите уникален знак – петроглиф, който, според Нехризов, е нещо като емблема на светилището и изобразява символично ладия, пренасяща слънцето.

Източните Родопи, освен истинско природно богатство, са и изключително интересно място за любителите и почитателите на етнологията, историята и археoлогията, се казва в публикацията.

През август в Mузея на фотографията в Казанлък се състоя мултимедийното представяне на лятна експедиция , тръгнала от крепостта при ямболското село Воден и стигнала до Глухите камъни . Участниците в културно-историческото пътешествие показаха снимки от маршрута, преминал и през общините Тополовград и Маджарово.

СМ

Снимка: Иво Данчев