21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Кутмуш бунар“ означава свещен или благословен кладенец. Първоначално това е било изворче /бунарче/, откъдето местните жители са вземали вода за пиене, когато отивали на нивите си.

По-късно са установили, че тази вода е лековита и цери възпаление и зачервяване на очите, което се случвало по време на жътва от запрашеността на въздуха. Миейки очите си с тази вода, те оздравявали.

Един ден през 1975 г. Кольо Стоянов Чончев, кантонер, който поддържал пътя от жп гара Свиленград до с. Мезек, отивал на работа. Когато стигнал до извора „Кутмуш бунар“, заварил там две жени от друго населено място, които разговаряли. Кольо ги поздравил, налял си вода от извора и се спрял до тях.

Заприказвали се и те споделили с него,че са ходили в гр. Петрич при пророчицата Ванга по техни си проблеми. Ванга им казала и това, че по пътя жп гара Свиленград – с. Мезек в лявата страна се намира гьол /извор/ с лековита вода.. „Това място е свято и го направете чешма – заръчала пророчицата. - Преди векове там е имало манастир „Свети Спас“.“

Бай Кольо изслушал разговора с жените с голям интерес и приел идеята да се направи чешма. Споделил я с ръководството на Районното пътно управление в Свиленград. Началството възприело предложението, оказало съдействие и били осигурени финансови средства и материали за построяването на чешмата. Активно участие вземат кантонерите, колеги на Кольо Чончев: Димитър Н. Димитров и Ангел П. Нашев от с. Мезек и Иван К. Динков от Сива река. Майстор на чешмата е Ангел Нашев. Той хваща водата в тръби и тя потича в чучура. Това става през лятото на 1979 г. - чудесен спомен, оставен за векове от ръцете му.

Но се иска и поддържане на района около чешмата, която се намира по средата на пътя Свиленград – с. Мезек. Велоалеята минава покрай нея и мястото е чудесно за отдих на пътници и спортуващи.

Има обаче и проблем. Дебитът на чешмата е намалял, тъй като върху тръбите е обрасло с корени от дървета и храсти. Не сме наясно и към кого да сe отнесем за съдействие да се облагороди районът около чешмата, за да стане още по-приятно място за отдих.

Като инициатори, заедно с кметството в с. Мезек, решихме, че по силите ни ще бъде да поставим плоча с надпис за историята на чешмата и нейните строители. Плочата е изработена от Христо Карамфилов.

Молим всеки посетител на чешмата да пази чистота!

Автори на инициативата и дарители за нейното осъществяване са: Стоян Колев Чончев – Свиленград. Димитър Колев Чончев – Свиленград, Димитър Благоев Митев – с. Мезек, Янко Петров Начев – с. Мезек.

„Подкрепям с цялото си сърце идеята. С голямо удоволствие и лесно се работи с такива будни и инициативни хора в с. Мезек – сподели кметският наместник Веселина Теохарова. - Желая им да бъдат здрави, да са все така активни в полза на обществото!“

Димитър Благоев Митев, с. Мезек

На снимката: Двама от дарителите на плочата – Димитър Благоев и Янко Начев, с кметицата на село Мезек Веселина Теохарова