17
Сря, Юли
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Проф. Георги Фотев д.н. стана носител на Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“, присъждана от Нов български университет. Отличието, което се връчва за пети път, се дава за заслугите на проф. Фотев за развитието на социологията в България, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности.

Наградата носи името на проф. Богдан Богданов – създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата.

Роден в с. Димитровче в семейство, репресирано от тоталитарно-комунистическия режим, Г. Фотев завършва гимназията „Д-р П.Берон“ в Свиленград и специалността философия в Софийския университет. Днес той е учен с международна известност. Три мандата е директор на Института по социология към БАН. Министър на науката и висшето образование /1990-1991/.

Проф. Фотев е автор на над 200 научни публикации, значителен брой от тях в чужбина. Има научни публикации в над 15 страни. Чел е лекции в редица престижни чуждестранни университети .Сенатът на Европейската академия на науките и изкуствата го избира за действителен член на академията през 1993 г..Почетен гражданин на щата Оклахома (САЩ). Носител на награди на БАН, СУ „Св. Климент Охридски“, Американския университет в България.

Сега проф. Георги Фотев е директор на Центъра за изучаване на европейските ценности при НБУ. Интелектуалците носят отговорност за духа на нацията, казва той в интервю.

СМ