19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нашенецът желае да оглави спортната комисия, мандатът му е 2 години

Свиленградчанинът Радослав Христов влезе в студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно след преброяване на гласовете от вота, провел се сред обучаващите се в университета.

Радо е трети курс студент по „Право“. В надпреварата за контролния орган той се състезава с още 9 силни кандидатури от юридическия факултет. Първите шест влязоха в Съвета, като свиленградчанинът се класира на четвърто място с 46 подкрепящи го гласа. Мандатът му ще е две години.

Студентският съвет на Софийския университет е най-големият орган на студентско самоуправление в СУ и целта му е да защитава интересите на обучаващите се пред ръководните органи на университета, обясни пред „Старият мост“ Радослав. Той допълни още, че Постоянните комисии към Съвета са шест - по образователни дейности, по финансови и административни въпроси, по социално-битови въпроси на учащите, по връзки с обществеността, по международна дейност, по културна дейност и по спортна дейност. Желанието му е да оглави последната, тъй като десет години тренирал футбол във ФК „Свиленград 1921“. „Реших да се кандидатирам, защото исках ново предизвикателство и знам, че мога да помогна със своята енергия и желание.

Въпреки че „Св. Климент Охридски“ е най-добрият университет в България, също има неща, които трябва да се подобрят в него. Смятам, че с мотивацията ми и тази на останалите членове на Съвета можем да постигнем добри неща, за да продължим да издигаме авторитета му. Както посочих в своето мотивационно писмо, за мен гласът на всеки студент е важен, и аз съм там, за да защитавам техните интереси. Първото нещо,за което се сещам, че трябва да бъде подобрено в СУ, е връзката с администрацията“, сподели още Радослав пред „Старият мост“, като подчерта, че не се ползва от никакви привилегии при членството си в студентския съвет.

Впрочем, Ради е внук на уважаваната в Свиленград педиатърка д-р Недялка Петрова. Завършва „Селски туризъм с усилено изучаване на английски език“ в ПГССИ „Христо Ботев“ през 2018 г. Същата година, заради oтличнитe peзyлтaти в yчeбния пpoцec и извън него - пpoявявa paзнocтpaнни интepecи и yчacтвa в paзлични ĸoнĸypcи, cъcтeзaния и мepoпpиятия, Ради е избран за Ученик на годината на Община Свиленград. Успешното му представяне в yчeничecĸия фopyм „Meнютo – гapaнция зa ycпeшeн пpaзниĸ“ пък мy дава пpaвoтo дa пpoдължи oбyчeниeтo cи в Aгpapeн yнивepcитeт - Πлoвдив, но той избира Правото.

Като студент в СУ „Св. Климент Охридски“ Ради продължава да се доказва с успехите си. С курсовата си работа, посветена на Нюрнбергския процес, той е сред отличените в състезанието по Обща теория на правото, организирано от Катедрата по теория и история на държавата и правото в Алма Матер. Това му гарантира и отличната оценка по дисциплината „Обща теория на правото“. По време на защитата на своя труд Радослав разказва и лична история, говорейки за дядо си – д-р Стоян Петров, който бил участник във Втората световна война. Сред оценяващите експерти в академичната комисия са деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ - проф. д-р Даниел Вълчев, и проф. д-р Янаки Стоилов - юрист, професор по теория на държавата и правото, бивш министър на правосъдието.

Заради отличните си постижения като студент през миналата учебна година Радослав получава стипендия, а за тази все още не е излязло решението.

Диляна ЦВЕТКОВА