25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нов режим за работа на малките обекти за дестилиране готвят със закона за акцизите. Гърци варят ичкия тук с наше евтино грозде

Нов режим за работа на ракиените казани готвят с промени в Закона за акцизите. Едно от  предложенията е спиртоварните да функционират по предварително съгласуван с митницата график, а през останалото време да бъдат запечатани. То е излязло от отдел „Акцизи“ в тукашната митница и заедно с други становища е внесено в Агенцията. Очаква се промените в Закона да влязат в сила от Нова година.

Собствениците на малките спиртоварни трябва да изготвят списък в кои дни ще се вари ракия и какво количество джибри ще бъде преработено. След като си платят съответния акциз, могат да работят. Такъв бил режимът и в Гърция.

Сега законът позволява безакцизно варене на 30 литра високоградусов алкохол на човек на година. За количествата над тези се дължи налог. Той обаче на практика не може да бъде събиран, тъй като физическият контрол е невъзможен, обясниха инспектори. Неудачно било и поставянето на фискални дебитомери на всеки казан, тъй като е свързано с инвестиции от страна на собствениците. Освен това, устройството отчита както нискоалкохолните фракции, така и преварката, че и втората преварка като отделни количества, а не като едно и също – обясни Светла Шошкова от отдел „Акцизи“ в свиленградската митница.

Действащите към момента малки обекти за дестилиране на територията на общините Свиленград и Любимец са 23, съобщи Шошкова. За 2008 г. са внесени 7 080 лв. акциз и са декларирани 3 200 л сварена ракия. От началото на тази година досега в казаните са произведени 1 200 л алкохол и платени съответно 2 640 лв. акциз. Знае се обаче, че действителното количество е значително по-голямо. С промените в закона целта е да се ударят най-вече нерегистрираните и тези, които произвеждат ракия за търговски цели, казаха от митницата. Инспекторите са засекли 4 незаконни обекта в Хасковска област т. г.

В същото време и комшиите гърци се възползват от евтиното производство на домашна ичкия в България. Според запознати, те идвали тук, купували грозде на безценица, после си прибирали готовия алкохол.

СМ