19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

През този туристически сезон т. нар. атракцион „Мезешка крепост“ бе обогатен с нов обект - заведение „Скара – бира“ на открито в близката горичка.

Явно находчив търговец е открил неразривна връзка между византийското кале, талигите, пластмасовите коне и воини, от една страна, и кебапчетата, кюфтетата и пивото – от друга...

Извън шегата, наистина е хубаво, че след толкова години най-после някой се е сетил да предложи на посетителите нещо за хапване и пийване, и то сред природата. Хубаво е също, че е поставил специална табела, чрез която ги призовава да пазят околната среда.

3 142 267 лева е стойността на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”, с който културно-историческият обект, смятан дотогава за един от най-запазените в България, бе превърнат в „средновековен атракцион“ през 2013 г. Преди това пък, през 2008 г., по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция, бяха усвоени 289 289 евро за реставрация и консервация на крепостта, художествено осветление на историческия паметник, благоустрояване на терена и организиране на маршрут за посетители, припомня „Старият мост“.