21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Първата копка за газификацията на Свиленград ще бъде направена на Деня на Свиленград – 5-и октомври. Това съобщи пресаташето на кметството Калина Райкова. Тържеството ще започне в 13,30 часа на терена, който преди години бе определен за животински пазар. Сега общината участва с него като апортна вноска в „Свиленград-газ“ АД и на него ще се намира депото за горивото.

Газстанцията ще бъде изградена за два месеца от фирма „Кълвача“. Под земята ще бъдат разположени помпите и бутилковите групи за съхранението на газта. На терена ще има и станция за зареждане на автомобили с метан, каквато сега липсва в региона. В първия етап на строителството се предвижда още изграждане на магистралните тръбопроводи. Тази дейност ще бъде изпълнена от „Овергаз“. Ще бъдат прекарани и тръби до най-близките обществени сгради – ОДЗ „Зорница“, общината, Районния съд, читалището. Очаква се най-късно през януари 2010 г. те да бъдат захранени с газ. През 2010 г. ще се реализира вторият етап, ще бъдат сключени договори с абонати и ще се пуснат тръбопроводи към тях.

Както е известно, акционерното дружество „Свиленград-газ“ получи 35-годишна лицензия за закупуване и разпространение на природен газ през април т. г. То бе създадено с решение на Общински съвет в началото на годината с общ капитал 1 960 000 лв. Бизнесменът Фуат Гювен държи 60 % от акциите, 30 % притежава „Енемона“ АД, а останалите 10 на сто са собственост на общината, която притежава и „златната“ акция в газовата компания. Представители на Гювен в борда на директорите са Коста Паришев, шефката на „Д банк“ в Свиленград Нели Адамова и Масут Сатар, на „Енемона“ - Борис Голубарев, а на общината – Всевдана Овчарова.

Очаква се планът за газификацията на Свиленград да бъде реализиран окончателно през 2011 г.

Елена МИХАЛЕВА