29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На тържествен ритуал в Народно читалище „Просвета“ д-р Димитър Ермов получи официално званието „Почетен гражданин на Община Свиленград“. Почетният знак на града му бе връчен от кмета на общината арх. Анастас Карчев, който в приветственото си слово нарече д-р Ермов „най-достойният свиленградчанин“.

След това д-р Ермов се подписа в почетната книга.

В знак на уважение и признателност към доктора в голямата зала на читалището се бяха събрали много негови колеги, близки, приятели, пациенти, граждани. В залата прозвучаха прочувствени приветствия, бурно аплодирани от аудиторията.

Поздравления бяха поднесени от името на кмета на Ивайловград Божин Божинов, а кметът на Ивайловград Диана Овчарова лично дойде за церемонията и произнесе топли думи на благодарност. Вълнуващ бе поздравът на управителката на болницата в гр. Харманли, където няма интензивно отделение и пациентите безотказно се приемат и лекуват В МБАЛ – Свиленград.

Прочувствено слово за професионалния път и отдадеността на д-р Димитър Ермов на медицината в служба на хората прочете неговата дъщеря Елена.

„Благодаря на инициативния комитет за доверието и издигнатата кандидатура за високото звание, благодаря и на гражданите на Свиленград, които я подкрепиха – каза развълнуван д-р Ермов. - Благодаря на кмета, господин Карчев, и на общинските съветници, които великодушно гласуваха за избирането ми за почетен гражданин на град Свиленград. Благодаря на общинското ръководство, на общинските съветници и на старото общинско ръководство за големия кредит на доверие, който ми дадоха през изминалите години. Благодаря на тази професия, че с нея съм жив. И… пазете лекарите, дължа им благодарност завинаги. Дължа благодарност и на медицинските сестри, без тях трудът ни е безсилен, а резултатът несигурен. Те са дясната ни ръка във всяка ситуация. Бъдете здрави!“

Поздравления и цветя на почетния гражданин на Свиленград поднесоха обществени организации, спортни клубове, колеги.

Д-р Димитър Ермов е отдал 46 години от своя живот на хирургията, само на едно място – тук, в родния си град, където се е появил на бял свят на 25 януари 1949 г.

Средното си образование е завършил в Гимназия „Д-р Петър Берон“. През 1975 г. завършва Медицинския университет в Пловдив. През 1983 г. специализира „Хирургия“, а през 1989 г. - „Детска хирургия“. През 2009 г. му е присъдена магистърска степен от първия випуск по специалността „Здравен мениджмънт“ от Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив.

Започва кариерата си като ординатор в Хирургичното отделение в общинската болница през 1975 г. От 1991 г. до 1999 г. е медицински управител на здравното заведение. Следващите години е лекар в МБАЛ- Свиленград и хирург в АИПСПМ.

От 2005 г. и досега е управител на свиленградската болница.

От 2012 г. ръководи СБАЛВБ – Тополовград, а от следващата – и тукашната поликлиника. През периода 2014 – 2016 г. е член на Комисията по здравеопазване в НЗОРБ и на Управителния съвет на Българското хирургично дружество. Преди четри години е номиниран за „Лекар на годината“ от Хасковска област. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

На 30 декември 2020 г. Общинският съвет в Свиленград единодушно прие решение управителят на болницата и поликлиниката д-р Димитър Ермов да бъде обявен за почетен гражданин на Свиленград. Поради сложната епидемична обстановка по това време бе решено официалната церемония по връчването на най-високото признание на местната общественост да се състои за празника на града през 2021 г.

СМ