18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Президентът Румен Радев участва днес в отбелязването на 109 години от Освобождението на Свиленград през Балканската война. Той се включи в поклонението на връх Шейновец, където произнесе слово.

„Единството ни е скрепено със саможертвата на най-достойните“, посочи президентът.

„За мен е чест да бъда с вас на този внушителен исторически връх, където в ранните часове на 5 октомври 1912 г. проехтяха първите гърмежи на освободителната Балканска война. Не случайно тези непрестъпни скали остават в нашата национална памет като Малката Шипка. Поколенията ще помнят, че именно от тук започва славният път на победоносната българска войска за свободата на поробените братя от Тракия и Македония. Вярвам, че с ясна памет и признателност към миналото и със самочувствие за бъдещето ние като народ ще следваме тяхното свято дело за свободата и напредъка на родината“, каза още в словото си Радев.

На върха бе отслужена заупокойна молитва за загиналите 14 български войници от 30-и Шейновски полк.

Малко по-късно президентът Радев посети Общинската библиотека в Свиленград и  разгледа излoжбaтa „Heбeceн гypбeтчия“, показваща зa пъpви път част от личния apxив нa поета Ивaйлo Бaлaбaнoв. Държавният глава разгледа културното средище, а на изпроводяк получи  подарък от библиотеката: уникална оригинална  картичка от Балканската война 1913 г. Картичката, на която е заснета българската артилерия в бой при Одрин, е с дата 29 април 1913 г. Изпратена е със сърдечен поздрав от генерал Иван Фичев, началник на щаба на българската армия, до неговата съпруга Анна Фичева в София. "Днес, когато се разхождах по улицата от Караагач за Одрин, купих няколко илюстровани карти, от които ти изпращам...", пише генерал Фичев, без да упоменава името си.

В 17 часа пък Румен Радев се включи в общоградското тържество пред паметника на ген. Никола Иванов – освободителят на Тракия, където произнесе реч. В словото си той благодари на кмета Анастас Карчев за поканата.

 "Като президент и върховен главнокомандващ и български летец не мога да не бъда горд с факта, че Свиленград остава завинаги в световната авиационна история, защото тук, край Мустафа паша, се изгражда първото оперативно летище в Европа, оттук се извършва първият полет в бойна обстановка, оттук излитат поручик Радул Милков и Продан Таракчиев, за да извършат първата бомбардировка над вражеските позиции. Искам да благодаря на всички вас, че пазите спомена за онези славни дни!", подчерта в речта си президентът Радев.Венци пред паметника на ген. Никола Иванов бяха поднесени от името на президента Румен Радев, областния управител Минко Ангелов, кмета Анастас Карчев, генералния консул на България в Одрин Борислав Димитров, политически партии, обществени организации.

Тържественото отбелязване на Деня на Свиленград започна днес сутринта със благодарствен молебен, отслужен в храма „Света Троица“. На литургията присъстваха кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, областният управител Минко Ангелов, генералният консул на Република България в Одрин Борислав Димитров, граждани.

Седмицата, посведена на Деня на Свиленград – 5 октомври, бе изпълнена с редица празнични културни и спортни мероприятия.