13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Украинската чудотворна икона на Света Богородица Скоропослушница отново пристигна в Свиленград.

 

Поклонението пред нея се извършва в храм „Живоприемний източник" в кв. Гебран и ще продължи до 15. 00 часа на 03.10.2021 г. След това ще бъде пренесена в Чирпан. Иконата е бил изписана в манастира "Св. Пантелеймон" в Света гора през 1893 година. Осветена е в манастира „Дохияр” в Света гора, където оригиналният образ е нарисуван през X в. в нишата над входа на манастирската трапезария. В началото на миналия век иконата е дарена на църквата "Свети Александър Невски" в украинския град Ананиев. Светинята се нарича Скоропослушница, защото се смята, че бързо чува молитвите на вярващите.

Чудотворна икона на Света Богородица Скоропослушница идва в Свиленград за втори път. Тя бе донесена тук за първи път през октомври 2018 г. в църквата „Света Троица“. Вярва се, че предпазва и лекува хората от онкологични и други заболявания, помага на бездетни семейства да се сдобият с отроче и много други.

Единици са обаче вярващите свиленградчани, които тези дни посещават храма „Живоприемний източник“, за да се поклонят пред образа на Пресветата майка, казаха от църквата. Причината за слабия интерес най-вероятно се крие в липсата на разгласа сред миряните.

СМ

Историята на светогорския манастир Дохиар разказва, че през 1664г. Господ прославил Своята Пречиста Майка със следните чудни събития. Под нишата над която била изписана иконата, често преминавал монахът отговарящ за трапезарията.

Един ден послушникът Нил, преминавайки през нишата чул думите: „ Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“. Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул следните слова: „Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушваш моя образ?!“. Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи до момента, когато на сутринта братята го намерили ослепял.

Уплашените монаси решили да отправят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където стоял образът. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато Богородица не му проговорила отново. Тя му казала следното: „Нил, твоята молитва е чута, и ти си простен. Нека отсега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди, и аз никого няма да оставя нечут и моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“.

След това монасите заградили нишата, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като го украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили и други много чудеса и изцеления.