27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Английско семейство направи дарение на тукашното Помощно училище – интернат „Стефан Василев“, съобщи директорката на школото Мила Писюзева. Дебора и Кевин Кейс занесли на децата няколко чувала с дрехи, обувки и играчки, събрани на организирана от тях благотворителна акция.

Поданиците на кралица Елизабет преди време си купили къща в село Димовци до Гурково. Отсядали в нея по време на отпуските си. С местното училище ги свързала брокерка от агенцията за недвижими имоти, чиито услуги ползвали при покупката на новото си жилище. Семейството провело благотворителна акция сред свои близки и приятели, които събрали значителното количество дрехи, обувки и играчки, дарени преди началото на новата учебна година. Помощта на тези хора ни дойде точно навреме, така успяхме да пременим децата за първия учебен ден, каза Писюзева. При идването си за връчването на дарението Дебора и Кейс разгледали школото, което много им харесало. Направили му снимки и обещали да го популяризират в Англия.

Дебора е действащ полицай на Острова. Съпругът й Кевин бил пожарникар, но се пенсионирал преждевременно, тъй като пострадал докато изпълнявал служебния си дълг. В момента той работел като пощальон. Двамата обещали да продължат да правят дарения за помощното училище. Планирали при следващото си идване да донесат детски инвалидни колички, а по-нататък и сух басейн за малчуганите с церебрална парализа.

Дарението на английското семейство не е единственото в тукашното школо за началото на учебната година. От ГЕРБ-младежи в Димитровград също са предоставили на децата дрехи. Жена от Харманли им е донесла тетрадки и е обещала скоро да им подари пантофки за зимата. Турски гражданин, който пожелал да остане анонимен, пък им дарил телевизор. Не сме изпаднали в криза, но на днешно време парите на никого не стигат, каза директорката на школото. Имаме остра нужда от дрехи и обувки, нека хората, които си прочистват гардеробите, да не ги изхвърлят, а да ни ги носят, допълни Писюзева.

Тази година в ПУИ „Стефан Василев“ ще учат 93 деца от първи до десети клас. През лятото всички стаи на учебния корпус и интерната са били боядисани. Вече всяко помещение има телевизор.

Елена МИХАЛЕВА