19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

13 процента са се преброили електронно в Свиленградска община до 18-и септември

До 30 септември се удължава срокът, в който хората ще могат да се преброят електронно, съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Хасково. На заседанието си на 16.09.2021 г.  правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г.,  според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември.

Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, беше атакуван нееднократно с огромен зловреден трафик. Нямаше опити за проникване и източване на данните, но това затрудни изключително достъпа до електронната карта. Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението.

Удължаването на срока за онлайн преброяването ще осигури възможност всички желаещи да попълнят картата онлайн и предвид променящата се епидемиологична обстановка да ограничат контакта си с преброителите.

Останалите дейности, свързани с преброяването, остават непроменени. Преброителите започват обхода в предварително определените участъци на 18 септември и ще продължат до 3 октомври. Те ще минават между 8:00 и 20:00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни. Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември. Преброителите ще разполагат с уникалните кодове на електронно преброените домакинства. Въпреки това съветваме хората да пазят кода, който са получили, след като са се преброили онлайн. Преброителите са инструктирани да спазват всички противоепидемични мерки и разполагат със защитни средства.

13 % от населението на Свиленградската община се е преброило електронно до 18-и септември, което я поставя на трето място в областта. Най-висок този процент е в Хасковска община – 16, на следвана от Димитровградска с 14,5 на сто. Средният процент за цялата област е 12.

СМ