18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Голям ръст на непридружените деца, преминали нелегално границата в района на Свиленград и Любимец, се наблюдава тази година, съобщи Росица Христова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“. От 1 януари до края на август техният брой е 278, уточни тя.

Напоследък числото на малолетните и непълнолетните мигранти без придружители още повече е нараснало. Само през месец август то е 90 подрастващи, което е своеобразен рекорд, посочва Христова. Вече се случва на ден да има по 15-20 такива случая. Повечето от нелегалните деца са от Афганистан и Сирия. Задължително е при задържането им да бъдат уведомявани социалните работници, които поемат попечителството над всяко едно дете и го представляват пред съответните институции.

От доста време работата в дирекцията е изключително напрегната, споделя Росица Христова. Това е така, защото зад всяко едно дете трябва да стои социален работник. Искам да подчертая, че имаме отлично взаимодействие с „Гранична полиция“, както и с другите институции – прокуратура, съд, полиция, община, отбеляза тя.

СМ