Общество
Инструменти
Шрифт

  Общината  изгради система за видеонаблюдение на територията на град Свиленград. Целта е опазване на обществения ред и по-голяма сигурност за хората в граничния град, който  е кръстопътно място на  засилен пътникопоток от български и чужди граждани, съобщи сайтът на местната администрация svilengrad.bg.

Видеосистемата е базирана на съвременните цифрови технологии за IP пренос и цифров запис.  Разполага с 60 камери с висока резолюция и вградено осветление за нощен режим. Те са поставени на възлови места и са обединени в специализиран софтуер за наблюдение и преглед на събитията. Една част от камерите са за разпознаване на лица и на регистрационни табели  на автомобили. На определени места в града са инсталирани обзорни камери с цел опазване на общинската собственост.

Центърът за мониторинг на системата за видеонаблюдение е разположен в сградата на Общинска администрация - Свиленград. Информацията от камерите се наблюдава в реално време. Видеонаблюдението е с  24-часов режим на работа. Персоналът, който работи със системата, е преминал необходимото обучение.

Видеонаблюдението ще бъде от полза при разкриване на случаи на битова престъпност, намиране на изгубени вещи или домашни любимци, кражби на коли, неправилно паркиране и други. Ще се следи и за злонамерени действия спрямо общинско имущество, както и за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Системата е отворена, с възможност за разширение и надграждане с добавяне на нови точки за контрол и наблюдение, подчертават от Общинска администрация – Свиленград, на уеб сайта си.