Общество
Инструменти
Шрифт

5 души получиха шанс за живот благодарение на изключително хуманната постъпка на почернените родители

Изключително хуманно постъпиха почернените родители на 15-годишния младеж от Свиленград, който загина след тежка катастрофа с мощен мотор.

В този най-тежък момент от живота си те са намерили сили да дарят органите на загиналия си син, за да спасят други хора.

Благодарение на човещината им шанс за нов живот вече получи 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Успешната чернодробна трансплантация е извършена от екип на Военномедицинска академия. Операцията е направена от екип, ръководен от професор Никола Владов. 

Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Трите трансплантации са извършени след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани изказаха от Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на към близките на починалото момче.

Призоваваме обществеността в Свиленград да намери начин и форма да изрази своята благодарност, съпричастност, преклонение пред хората, проявили най-висша форма на хуманизъм в най-мъчителния момент от живота си!

В. „Старият мост“