Общество
Инструменти
Шрифт

- Г-н Тонев, тежка се оказа миналата седмица за пожарникарите. Колко битки водихте с огъня?

- В рамките на 4 дни станаха 2 големи пожара. Първият бе в неделя, когато се запали складовата база на предприятието за сметосъбиране на община Любимец. След като обхвана базата, огънят се разпростря на голяма територия – над 2000 дка земеделски площи. Вторият голям пожар избухна в землището на с. Студена. Изгоряха 1 500 дка борова гора, спасени бяха над 3 000 дка смесена гора. И при двата пожара имаше силен вятър, който затрудняваше гасенето.

- Как се справихте с пожара в Сакар? Разполагахте ли с достатъчно жива сила и техника?

- В гасенето на пожара в Сакар участваха 15 противопожарни автомобила и три верижни машини, които прокараха просеки за пресичане на огъня. Включиха се също 8 мобилни автомобила за гасене на Горското. Имахме подкрепления и от жива сила – доброволното формирование към община Свиленград и военнослужещи от поделението в Хасково. Общо около 150 души участваха в битката с пламъците.

- Имаше ли опасност за населението в близките села Студена, Устрем, Планиново?

- Огнищата бяха далече от населените места и нямаше голяма опасност. Въпреки това имахме пълна готовност да пресечем огъня, ако бъдат застрашени.

- В този район почти всяка година възникват големи пожари. Как си обяснявате това?

- Наистина този район е един от най-пожароопасните в Хасковска област, да не кажа и в България. Има низ от причини за това. На първо място климатичните условия – високи температури, сухо и ветровито време. На второ – суха растителност – треви и храсти, благоприятстваща бързото разпространение на огъня. И не на последно място – трудният терен, възпрепятстващ движението на противопожарните автомобили и гасенето на пламъците.

- Известни ли са причините за пожара?

- В момента се води досъдебно производство и единствено следствените органи могат да кажат.

- В социалните мрежи някои подозират умишлени палежи.

- Засега нямаме данни за умишлени палежи.

- И все пак кое предизвиква възникването на пожарите?

- Основното е човешкият фактор. Най-вече безотговорното почистване на пасищата от земеделските стопани. Повечето използват бързооборотни шредери и при една искра огънят е готов. Ето, вече е установен извършителят на големия пожар тази седмица между селата Изворово, Дрипчево и Оряхово, в гасенето на който и ние участвахме с три екипа. Оказа се, че той е земеделски производител от с. Мустрак.

- Има ли санкционирани за причиняване на пожари било по непредпазливост, било с користна цел, въпреки че това трудно се доказва?

- Тази година сме съставили два акта с две наказателни постановления.

- Прогнозите на синоптиците са за горещо и сухо време и през следващите дни. Какво бихте предупредили хората?

- Очаква се обстановката още повече да се усложни. Препоръката ми е най-вече към земеделските производители да бъдат много внимателни. Нека при почистването на пасищата да разполагат с водоноска, да има 1-2 души, които да наблюдават почистването, за да може незабавно да реагират при възникването на пожар, самото почистване да става с бавнооборотни шредери. Според мен обаче тези препоръки занапред трябва да станат нормативни, което зависи от законотворците в страната, за да не се стига до подобни бедствия. Впрочем, днес/ б.р.- 27-и/ излезе заповед на областния управител, забраняваща обработката на пасища след 11 часа.

Интервюто взе: Николай Колев