17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общинските съветници оторизираха кмета на Свиленград да гласува „против“ на общото събрание на ВиК-асоциацията

Рязко поскъпване на питейната вода искат от ВиК – Хасково. Πpeдcтoи общo cъбpaниe нa BиK-аcoциaциятa нa 3-ти авгycт, ĸъдeтo щe бъдe oбcъдeн бизнec плaнът нa дружеството зa пepиoдa 2022-2026 г

. В този план е заложено цената на кубик вода от 3.52 лв. да стане 3.66 лв. през 2022 г., 3.75 лв. през 2023 г., 3.96 лв. (2024 г.), 4.15 лв. (2025 г.) и 4.47 лв. през 2026 г.

Категорична позиция против готвеното поскъпване изразиха общинските съветници от Свиленград на провелото се на 28 юли заседание. Те оторизираха кмета на общината арх. Анастас Карчев да гласува „против“ ценовия скок, заложен в бизнес плана за развитие на ВиК дружеството. Местните парламентаристи излязоха с подробно становище, в което посочват, че редица елементи от него са неясни и непълни и дават конкретни примери. „Особено притеснително в предложения бизнес план на дружеството за регулаторния период е, че няма никакви действия и инвестиции в частта „пречистване на питейна вода“, въпреки лошото качество на доставяната вода в Община Свиленград и наличието на манган в нея“, се подчертава в становището на Общински съвет – Свиленград.

Срещу готвеното поскъпване на водата в Хасковска област скочиха и редица други институции.

„Против“ се обяви областният управител Минко Ангелов. „Cъщинcĸият пpoблeм e пoĸaчвaнeтo нa цeнaтa нa вoдaтa, ĸaтo aз личнo cъм пpoтив пocĸъпвaнeтo, зaлoжeнo в тoзи бизнec плaн, зaщoтo тo нямa дa дoвeдe дo нeйнoтo пo-виcoĸo ĸaчecтвo, ĸoeтo e cpeд ocнoвнитe пpoблeми нa мecтнитe житeли oт гoдини и ĸoeтo би тpябвaлo дa e cpeд глaвнитe пpиopитeти нa yпpaвлeниeтo нa вoднoтo дpyжecтвo”, заяви той в пoзиция, изпратена дo мeдиитe.

Остро становище срещу бъдещото поскъпване на цената на водата е изпратила омбудсманът Диана Ковачева до Комисията за енергийно и водно регулиране. Тезата на омбудсмана е, че предлаганите нови цени в страната не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани. В същото време в институцията продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна включително и Хасково за вода, която не отговаря на законовите изисквания за качество.

Преди дни кметът на областния град Станислав Дечев пък обяви, че иска оставката на управителя на ВиК – Хасково Тодор Марков и каза, че очаква общинският съвет да реши общината да гласува с „въздържал се“ за съгласуването на бизнес плана.

Миналата година по това време Общинските съвети в Свиленград и Любимец, както и местните парламенти от други общини в Хасковска област, също бяха против поскъпването на водата от 1 август 2020 г., припомня „Старият мост“. Въпреки протестите обаче цената на живителната течност бе повишена и стигна 3, 51 лв. за кубик.

СМ