29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

През май 1872 г. гражданите на Свиленград изпращат възторжен поздравителен адрес до Антим I - първия Български екзарх. Поводът е първата му служба като екзарх. Поздравлението е публикувано в излизащия в Цариград вестник „Право“.

Копие на писмото бе показано на изложба в хасковското читалище „Тракия-2008“, посветена на 205 -годишнината от рождението на висшия български духовник.

„ Това бе народното желание, на Вазе е било предопределено да станете кормчия на тоя многострадален кораб. Крайна признателност дължи целият български народ на Ваше Блаженство и особено българите от смесените епархии, от които сме и ний долуподписаните, пишат гражданите на Свиленград. Не намираме кому да поблагодарим и изразим признателността си, гдето провъзгласихте независимостта на църквата ни. Целуват ви десницата вашите духовни чеда“, завършва писмото .

Рoдeн прeз 1816 г. в Лoзeнгрaд cъc cвeтcкo имe Aтaнac Чaлъкoв, Aнтим I остава в историята като видeн пoлитик и oбщecтвeник, бoрeц зa нeзaвиcимocттa нa Бългaрcкaтa църквa и зa зacилвaнe нa нeйнaтa рoля кaтo oбeдинитeл нa нaрoдa. Нeгoви ca думитe: "Щe бъдa блaжeн, aкo c мoятa caмoжeртвa възкръcнe Бългaрия зa нoв cвoбoдeн живoт!"

На изложбата в Хасково бяха показани книги, периодични издания, фотографии, колекция от календарчета, издадени от Св.Синод на Българската православна църква. Подредени бяха и снимки от поклонения на тракийци от региона пред паметника на Антим I в Одрин. Той е издигнат в двора на българската църква „Св.Св.Константин и Елена“ през 2010 г. по инициатива и с дарителска кампания на Съюза на тракийските дружества в България.

Златка Михайлова