Общество
Инструменти
Шрифт

Преди 4 месеца в интервю за вестник „Старият мост“ депутатът Георги Станков разкри за академичното решение

Откриването на филиал на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) са в Свиленград са обсъдили на среща  кметът на общината арх. Анастас Карчев и ръководството на висшето учебно заведение, съобщи на сайта си Общинската администрация.

Подготвен е меморандум за сътрудничество между Община Свиленград и УниБИТ, който ще бъде разгледан на предстоящо заседание на Общинския съвет.

В меморандума се предвижда общината да предложи  подходящ сграден фонд в град Свиленград за откриване на филиал, а Университетът по библиотекознание и информационни технологии да предприеме действия по неговата акредитация по Закона за висшето образование.

За намерението в Свиленград да се разкрие филиал на УниБИТ в. „Старият мост“, както и сайтът му, писаха още през м. март т. г. Тогава в интервю за вестника народният представител д-р Георги Станков заяви: „Това решение е плод на сериозни проучвания. Университетът по библиотекознание и информационни технологии е най-подходящ, защото обучава специалисти в приоритетните области за региона като „Национална сигурност“, „Информационни технологии“, „Културно-историческо наследство“. Освен това УниБИТ е един от водещите университети в България, според класацията на Рейтинговата система на България и спрямо интереса на кандидат-студентите. А специалностите, на които сме се спрели в съвместната си работа с университетското ръководство, са тези, които младите хора днес търсят и чрез които в бъдеще ще се реализират именно тук. От друга страна, ще се открие възможност за привличане на чуждестранни студенти от Гърция и Турция. Не на последно място разкриването на филиал на Висше училище тук е и част от политиката на община Свиленград за преодоляване на демографската криза и развитие на региона“, подчерта тогава Станков.

СМ