25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ученици от СУ „Д-р П. Берон “ обучиха пенсионерки на компютърна грамотност, а от своя страна възрастните им предадоха своя опит как се отглеждат зеленчуци. Това стана възможно благодарение на проект „ Мост между поколенията“ на МИГ „Свиленград Ареал“, който даде възможност на Дневен център за възрастни хора/ ДЦВХ/ „Дълголетие“ с управител Мария Кирова в продължение на един месец да осъществи идейния проект.

За целта бяха закупени таблети, на които учениците проведоха обучение по компютърна грамотност. За отлично усвоените технологични умения таблетите заслужено бяха подарени на потребителките на центъра.

Закупиха се инструменти за обработването на земеделските култури и разсад. Сред цветя, храсти и други декоративни растения в двора на Центъра младежите засадиха краставици, домати, чушки, патладжан, тикви, дини и др.

Днес времето, предвидено от проекта, приключи и в двора на ДЦВХ се виждат плодовете на добре предадения от възрастните на учениците урок. Вече се берат първите узрели зеленчуци. За по-нататъшното им отглеждане се грижат двете служителки на Центъра. Според управителката Мария Кирова извършените дейности донесоха ползи от предадения взаимен опит и на учениците, и на възрастните жени. Участниците и от двете страни останаха удовлетворени от знанията и уменията, които ще бъдат прилагани в живота им. Повиши се самочувствието на възрастните жени от това,че са в крак с времето, а у младежите се мотивира желанието да разширят и занапред знанията си по зеленчукопроизводство.

„За мен беше огромно удоволствие да осъществим този „мост“ между поколенията, чрез който и младите, и старите получиха звания и умения. Радвам се,че освен с художествена самодейност, екскурзии, празници,ни се даде възможност и за трудова дейност, удовлетворяваща всички участници. Освен това нашите потребители участват в програмата „Капачки за бъдеще“ вече трета година. Възрастните хора, посещаващи Центъра, непринудено разменят опит в приготвянето на ястия и сладкиши, използването на билките, изразяват впечатления от посещаването на исторически места в България и споделят редица ценни за един качествен живот съвети. Готови сме и занапред да участваме в подобни проекти, за да бъдем полезни на обществото“, сподели Мария Кирова.

Клара Методиева