25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общинският съвет отмени собственото си решение автобусите да пристигат и тръгват от хипермаркет „Жанет

Автогарата в Свиленград остава в центъра на града /бел. ред. - където се намира от построяването й през 1960 г./, реши изненадващо на заседанието си на 30-и юни т. г. Общинският съвет /ОбС/.

С 16 гласа „за“ и един „въздържал се“ от 17 присъстващи местните парламентаристи отмениха предишното си решение от януари 2021 г., с което за начална и крайна спирка на автобусите по маршрутни разписания от републиканската, областната и общинската транспортна схема бе определена автогара „Бойдеви“ при супермаркет „Жанет“ в покрайнините на града.

Мотивите за отмяната са липса на целесъобразност на отмененото решение - липса на навременност, полезност и стопанска ефективност. Въпросът бе повдигнат за пореден път, след като жители на общината внесоха в Общинския съвет поредната подписка против преместването на автогарата в края на града. Над 100 били положените в нея подписи.

„След непреклонността на Общината досега съм изненадан от това решение – заяви пред „Старият мост“ инж. Атанас Христонев, изпълнителен директор на „Свиленград Автотранспорт“ АД, чиято собственост е автогарата в центъра. - В момента тече съдебно дело, заведено от дружеството срещу решението автогарата да е при „Жанет“. На първа инстанция съдът постанови, че ОбС законосъобразно е гласувал преместването й. Ние обжалваме пред ВАС. Ще търсим обезщетение от общината за направените по делото разноски“, подчерта той.

С решението на ОбС се слага точка на сагата със свиленградската автогара, започнала през 2019 г., когато по предложение на тогавашния кмет Георги Манолов тукашните народни избраници гласуваха тя да се премести до „Жанет“. Съдът отмени това решение. Собственикът на новата автогара и хипермаркета от своя страна заплаши общината с предвидените в договора, подписан с Манолов, неустойки в размер на цената, на която е закупил терена. Граждани пък масово недоволстваха, че за пътуващите от селата автогарата да е в самия край на града е крайно неудобно и трудно могат да се придвижат до поликлиника, аптеки, магазини. Въпреки това това през януари т. г. кметската управа отново внесе предложение и ОбС пак гласува автогарата да се премести в края на града. Именно това решение сега е отменено. Дали с това окончателно ще бъде сложен край на играта „тука има – тука нема“, засега може само да се гадае.

СМ