25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

100 години закръгля днес Анастасия Жекова Нъкова, или, както й викат, баба Шина. Тя е вторият по възраст жител на община Свиленград. Преди нея по възраст е само Елена Керезова, която в края на ноември м. г. навърши 102 години.

Столетницата Анастасия Нъкова е родена на 26 юни 1921 г. в свиленградското село Студена и до ден-днешен без прекъсване живее там. Повече от 40 години е работила в ТКЗС-то, занимавала се е със земеделие, полевъдство.p_

Баба Шина се е омъжила 20-годишна, мъжът й бил животновъд, грижел се за стада овце, тя му помагала. Била толкова работлива и пъргава, че съселяните й викали „Шина – машина“. Родили им се 4 дъщери през три години. Сега тя се радва на 6 внуци, 10 правнуци и 3 праправнуци.

През 1987 г. баба Шина останала вдовица на 66 години. Тогава се обърнала към християнската религия, която, по думите й, й давала сили, кураж, вяра, успокоение. До последно помагала редовно в църквата, ходела, почиствала, но сега вече се уморява. А е работила до 93 – 94-тата си година: нижела тютюн, копаела и плевила в двора, грижела се за домашните животни. Впрочем, „Старият мост“ писа за нея, когато бе 90-годишна и продължаваше да ниже тютюн/ поместваме и снимката от нашия архив,годината е 2010/.

Сериозни болести през дългия си живот столетницата не е имала. На 72-годишна възраст претърпяла операция на киста на черния дроб, други заболявания няма. В момента трудно се движи, схваща й се кръстът. Сега взема лекарства само за вестибуларния апарат и за кръвното, други хапчета не пие.

Иначе, казва дъщеря й Дора, която се грижи за нея, е с акъла си. Чете вестник, най-вече „Старият мост“, без очила.Без очила и плетяла до последно – чорапи, терлици, елечета, пуловери, които раздавала на близките си. Обича домашната храна – особено картофени ястия, кюфтенца, пийва си лимонадка. Алкохол не е близвала и не е пушила, разказва Дора. Децата на баба Шина са пръснати в България, тя останала при Дора и зетя Райчо. Днес обаче четирите й дъщери със семействата си се събраха в родния дом, за да отпразнуват 100-годишния юбилей на своята майка.

По-късно следобед местният свещеник отец Христо Перчемлиев  отслужи тържествен водосвет за здравето на 100-годишната Анастасия Нъкова и нейните близки. 

Подаръци поднесоха зам.-кметът на община Свиленград Анелия Георгиева и кметът на селото Жельо Станков.

СМ