17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Четиридесет и девет отличници от страната, придобили квалификация по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, получиха грамоти от Министерството на образованието и науката/ МОН/. Сред тях е Стоян Малинин, абитуриент в ПМГ “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

Cвилeнгpaдчaнинът, носител на медали от нaциoнaлни и мeждyнapoдни cъcтeзaния пo инфopмaтиĸa и програмиране, бе обявен за „Учeниĸ нa випycĸ-2021“.

Програмата „Обучение за ИТ кариера“ е адресирана към ученици от Х, ХI и ХII клас, които не изучават професия от професионално направление „Компютърни науки“. Занятията са комбинация от присъствени и онлайн дейности. Те се провеждат в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя или през ваканциите. Обученията се организират от пет центъра – в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас и се провеждат в над 40 населени места, обясняват от министерството. В преподаването се включват и специалисти от ИТ сектора и от висшите училища, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците.

СМ