Общество
Инструменти
Шрифт

На мълчалив протест тази вечер пред сградата на съдебната палата в Свиленград се събраха адвокати, практикуващи тук.

В продължение на около половин час демонстрираха несъгласието си с обсъжданото от Висшия съдебен съвет закриване на Районния съд в Свиленград и преместването му в Харманли.

Около 17 – 18 адвокати от местната гилдия, облечени в тоги, заявиха позицията си от адвокатурата и призоваха за широк дебат по темата, „за да се чуе гласът на обществеността“. Иначе около 30 са регистрираните адвокати тук. Въпреки че протестът бе мълчалив, изявления пред медиите бяха направени.

Според адв. Тодор Стамболиев Свиленградският съд има дълга история, датираща от освобождението на града от турско робство. „Моят тъст е бил съдия тук от 1947 г. в продължение на 30 години“, сподели той. Съд е имало тук и след освобождението на Свиленград през 1913 г., смята Стамболиев.

„Готвеното преструктуриране ще лиши много хора от реален достъп до съд и качествено правораздаване - посочи адв. Георги Еленков. - Освен това, районът ни е специфичен, разположен на три граници, тук е и най-големият граничен пункт в Европа. Множеството дела са свързани с нарушения на граничния и митническия режими, провеждат се бързи и незабавни производства. От друга страна, Община Свиленград е с по-добро социално-икономически положение“, подчерта той.

Протести на адвокати срещу преструктурирането в съдебната система тази вечер имаше в Пловдив, Стара Загора, Благоевград. От адвокатурата призовават за широк дебат по темата, „за да се чуе гласът на обществеността".

СМ