21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Шестима градоначалници се жалват на екоминистъра от висока такса на харманлийското сметище

 

Спешна среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и хасковските депутати искат кметовете на шест общини, които са задължени да депонират битови отпадъци на регионалното сметище в Харманли. В писмо до екоминистъра и народните представители градоначалниците на Свиленград, Любимец, Стамболово, Маджарово, Симеоновград и Тополовград настояват да бъде договорена поносима такса за депониране.

Това стана ясно след среща между кметовете, инициирана от свиленградския градоначалник инж. Георги Манолов.

Както е известно, още от 16-ти юли общините трябваше да закрият сметищата си и да возят боклуците си до депото в Харманли. Кметовете обаче отказаха да направят това, тъй като по този начин услугата се оскъпява, което ще доведе до повишение на такса „Смет“.

Община Харманли пък е определила фиксирана такса от 24 лева на тон депониран боклук. Кметовете на шестте общини категорично се обявиха против нея, тъй като била значително по-висока в сравнение с Пловдив, Монтана, Шумен и други градове в страната. Тя е определена едностранно с решение на община Харманли, без да бъде предшествана от преговори между държавните институции, общини, промишленост, неправителствени организации и други засегнати страни, съгласно нормативните изисквания, се посочва в писмото.

Не са ясни правният статут и редът, по който е избрана фирмата - оператор на депото в Харманли и това, според кметовете, създава усещане за частен монопол с висока социална цена за хората, без държавата да е приложила регулаторните си правомощия.

Проблемът е с голяма обществена значимост, защото извозването на отпадъците и депонирането им в Харманли при тези условия съществено ще оскъпи услугата и ще бъдем принудени да увеличим таксата „Смет“ за гражданите и бизнеса, коментира зам.-кметът на Свиленград Мария Костадинова.

В общината средно на месец се изхвърлят 1 200 тона отпадъци. Сега се плащат 40 лв. на тон или 600 000 лв. годишно. Ако боклукът се вози до Харманли, върху тази цена ще се прибавят 24 лв. на тон за депото и още 16 лв. на тон за транспорт. Така за изхвърлянето на 1 тон смет общината ще плаща цена, която е двойно по-висока от сегашната. Това неминуемо ще доведе до увеличението на налога за сметта от следващата година. Разбира се, ние ще направим всичко възможно, за да се намали обемът на изхвърляните отпадъци, каза Костадинова. Биологичните отпадъци по селата ще се отделят, ще настояваме и за изграждането на претоварна станция в Любимец, допълни зам.-кметът.

Градоначалниците очакват в отговор на писмото в най-кратки срокове министър Нона Караджова да определи дата и срещата да се проведе на територията на една от общините.

Елена МИХАЛЕВА