17
Сря, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

От 1 юни влизащите в Турция граждани ще могат да си правят бърз PCR- тест за COVID-19 на ГКПП Капъкуле на българо-турската граница, и то само за 22 лева.

Новоразкритият пункт за изследвания за коронавирус се намира непосредствено след бариерата за вход в южната ни съседка, до фрийшопа. Там се вземат проби и се изчаква 30 минути, докато излязат резултатите. Ако те се окажат положителни, колите се връщат през служебен вход в България. Далите отрицателни проби продължават към кабинките за паспортен и мтнически контрол, разясниха схемата специално за „Старият мост“ от турските гранични служби.

Бързият PCR- тест за COVID-19 на ГКПП Капъкуле ще струва 110 турски лири – 22 български лева.

Представянето на негативен тест, направен до 72 часа предварително, е задължително за идващите от чужбина в южната ни съседка. Поради въвеждането на това изискване за идващите от България туристи, пътуванията спряха и търговията в Одрин замря. Куфарни търговци от Свиленград се оплакаха, че у нас резултатите от PCR-теста излизали след 6 – 7 часа и така на практика им се отнемало време поне за един курс до Одрин. Освен това, в тукашните лаборатории изследванията били по-скъпи - от порядъка на 80 – 100 лева.

На влизане от Турция в България е достатъчно да се представи сертификат за ваксинация срещу COVID-19 (14 дни след втора доза); отрицателен резултат от PCR тест или антигенен тест или положителен тест за преболедуване на COVID-19 през последните 6 месеца. Възможно е да се постигне междудържавническо споразумение за уеднаквяване на изискванията и ограниченията.

Гърция пък разреши пътуванията за туристи, но българските граждани все още се въздържат ваканция там, понеже на границата всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код.

СМ