24
Съб, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Най-много малчугани за пръв път ще прекрачат училищния праг в ОУ „Иван Вазов“. Съкращават 4 щата за учители

 

180 първокласници са записани в общинските училища за новата учебна 2009/2010 година. Това съобщи шефът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация Надя Пеева. Броят не е окончателен, тъй като школата продължават да приемат ученици, уточни Пеева.

По данни на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване“ подлежащи на обучение в първи клас са 189 нашенчета от набор 2002 г.

Някои от тях обаче вече не живеят в общината, тъй като са отрочета на приходящи семейства, заети предимно в тютюнопроизводството. Лани първокласниците бяха 208. По-малкият брой сега се дължи на демографския проблем, който засяга цялата страна, обясняват школски директори.

Най-много малчугани – 78, ще прекрачат на 15 септември за пръв път училищния праг в ОУ „Иван Вазов“. Те ще бъдат разпределени в четири паралелки. В СОУ „Д-р П. Берон“ пък ще бъдат сформирани 3 паралелки с общо 57 първокласници. В НУ „Хр. Попмарков“ и ОУ „Любен Каравелов“ /кв. Гарата/ досега са се записали по 16 деца. По една паралелка първолаци ще има в селските школа в Левка и Капитан Андреево. Двама малчугани пък ще учат в първи клас в ПУИ „Стефан Василев“. Там паралелката ще бъде слята с втори клас.

Тази година в ПГССИ „Христо Ботев“ са сформирани четири паралелки деветокласници. Те са по специалностите „Предприемачество и мениджмънт“, „Икономист земеделско стопанство“, „Механизация на селското стопанство“ и „Лозаро-винарство“. Същият е броят на деветите класове в СОУ „Д-р П. Берон“. Два от тях са с природоматически профил, а другите два – с хуманитарен. Новата паралелка в школото тази година е с първи профилиращ предмет информационни технологии.

Четири щата за учители по свиленградските школа ще бъдат съкратени. Два от тях – по български език и литература и по учебна практика, са в ПГССИ „Хр. Ботев“, а другите два – в ПУИ „Ст. Василев“. Щат за инженерни науки пък се разкрива в ПГССИ „Хр. Ботев“.

На трудовата борса е обявено едно свободно работно място за учител. То е по английски език в СОУ „Д-р П. Берон“. Изискването към кандидатите е да имат магистърска степен по английска филология.

Елена МИХАЛЕВА