25
Чет, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Свиленград парите ще се получат другата седмица

От 14 април започна изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии в Любимец.

Членовете на СИК могат да вземат възнагражденията си за провелите се на 4 април парламентарни избори всеки работен ден от 10 до 17 часа. Заради епидемиологичната обстановка парите се получават в изнесен офис на входа на сградата на Общинската администрация. Въведен е пропускателен режим, като до касата се пропуска по един човек, задължително с предпазна маска.

Председателите на СИК получават основно 105 лв., заместниците и секретарите – 95 лв., а членовете – 80 лв. Отделно се полагат по 15 лева за участие в получаването на бюлетините и подреждането на секцията. Дават се още по 30 лева за тези, които предават протоколите в РИК, и по 20 лева на човек с секциите с машинно гласуване. Заради работата в извънредна епидемиологична обстановка се полага допълнително възнаграждение в размер на 50% от описаното по-горе.

Така председател на комисия с машинно гласуване, който е участвал и в подреждането на секцията си, и е предал протокола в РИК, ще получи 255 лева в края на изборния ден. Средно по 160 – 170 лв. пък ше получат членовете на комисиите.

Възнагражденията не се облагат с данъци, а осигуровките са за сметка на бюджета.

В Свиленград изплащането на парите най-вероятно ще започне другата седмица. Очакваме те да бъдат преведени от Областната администрация, до днес бе срокът за подаване на заявките. Ще съобщим кога могат да се получат възнагражденията, сподели секретарят на Общинската администрация Надя Пеева. Необходимата сума за хонорарите на членовете на СИК в Свиленград – общо 357 души, е над 67 хил. лева.

В Любимец пък са започнали да плащат възнагражденията на секционните избирателни комисии със собствени средства. Когато се получат парите от Областната администрация, сумата ще бъде възстановена в бюджета, казаха от кметската управа. 160 са членовете на секционни избирателни комисии в общината.

СМ