29
Чет, Фев
23 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Повишение на цената на тока от 1 юли с 2% предлага ЕВН, съобщават от дружеството.

Компаниите от групата на EVN България са внесли заявления за цени на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2021 г. до юни 2022 г. Според тях, предвижда се дневната и нощна тарифи за битовите клиенти на регулиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2021 г. да са: дневна тарифа –0,14118 /кВтч. (без ДДС); нощна тарифа –0,05873 /кВтч. (без ДДС).

За мрежовите цени „Електроразпределение Юг“ /в чийто район са общините Свиленград и Любимец/ предлага на Комисията по енергийно и водно регулиране да одобри нов модел на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти. Според предложението, цената за достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект, вместо на база потребление.

Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти - 0,02617 лв./кВт./ден.

СМ