27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

България е поставила въпроса за реципрочно третиране при влизане в Турция на българските граждани. В момента страната ни не изисква PCR тест или карантина за пристигащите у нас турски граждани. Не е така обаче с българите, влизащи в Турция. Според осведомени източници, очаквало се след 1 февруари т. г. тестът за влизане в съседната ни страна да отпадне.

Това е станало на онлайн среща, на която са били обсъден двустранните отношенията между България и Турция, съобщиха от Външно министерство.

Наши куфарни търговци доскоро се оплакваха, че с часове чакат да влязат Турция, тъй като на вход работи само едно платно, при което се проверяват документите за направен PCR тест. Някои българи пък се изхитриха и представяли фалшиви документи.

Сега вече комшиите са отворили и второ платно за „вход“ и изискват печат на документа, удостоверяващ, че приносителят му не е заразен с коронавирус. Много нашенци пък предпочитат да идат до Одрин и да се изследват за КОВИД в тамошни лаборатории. Цената за тестването там е 250 турски лири, което се равнява на около 55 лв., докато тук изследването струва почти двойно повече – 100 лв. В Одрин, ако ти вземат пробата в 9 ч. сутринта, след няколко часа имаш резултата, сподели свиленградчанин, изхранващ се с куфарна търговия.

СМ